maandag 10 maart 2008

Angst


Korte inhoud

Walter Vandamme wilde zijn gezin niet in de steek laten. Het gebeurde gewoon. Gaandeweg verdwenen Hilde en Jonas uit zijn leven, geobsedeerd als hij was door het PSS, zijn levenswerk, de informatica tool die ‘hij’ had ontworpen en die hem een gigantische verdienstenpremie zou opleveren. Ruim voldoende om zijn gemeubelde Brusselse flatje om te ruilen voor een gezellig huisje met tuintje. Voor Jonas. Voor een betere toekomst. Met Hilde, wie weet?
Eindelijk is de grote dag aangebroken. Het PSS staat geagendeerd op de directieraad. Walter staat voor een dilemma. Zijn levenswerk presenteren of zijn zoon naar school brengen. Hij laat Jonas voor de eerste keer alleen naar school fietsen. Amper drie straten verderop. En dan, valt de eerste dominosteen.

‘Angst’ gaat over Walter Vandamme, een moderne Don Quichote, die vecht tegen de windmolens. Over de ondergang van de kleine man, die terechtkomt in een web van leugens en bedrog, alleen, machteloos, in een wereld zo pervers dat hij het bestaan ervan zelfs niet kon vermoeden.

Press Quotes

'Angst' is een weergaloze psychologische thriller met geloofwaardige en doorleefde karakters, spitante dialogen en een ijzersterke plot.
Een absolute must voor alle liefhebbers van het genre.

JOV in 'Uitgelezen'


Vlijmscherp en beklijvend. Met de hem eigen schrijfstijl weet Deflo telkens weer een sfeer te scheppen die de lezer geen rust gunt.

'Basis'

Het boek is vlot geschreven, kort en afgemeten. De dingen die Walter denkt en doet volgen elkaar in een razend tempo op. Maar, alles wat Walter doet gaat fout, loopt verkeerd af. In zijn paniek doet hij overhaaste dingen, neemt hij verkeerde beslissingen. Het wordt van kwaad tot erger.
De personages van Walter, Hilde en Jeffrey (een collega van Walter) worden goed uitgediept. Deflo beschrijft op meevoelende wijze de innerlijke strijd van Walter en de verwarde gevoelens van Hilde. Dat maakt dat het verhaal realistisch wordt. Verder worden ook de gebeurtenissen zo realistisch beschreven dat je ze als het ware voor je ogen ziet gebeuren. Kortom, een realistische, vlot geschreven thriller waar heel veel in zit, zowel qua actie en opbouw van de spanning als qua beschrijving van de menselijke psyche. Dit alles ook nog in goede proporties en goed afgewisseld, zodat de lezer volop aan zijn trekken komt.

Diana Wienholds in 'Crimezone'


Om halfzeven liep Walter nog steeds te ijsberen in de bijna lege ondergrondse parking. In tweestrijd. Hij vervloekte zichzelf. Zijn vastberadenheid was met de minuut geslonken, tot ongeveer de omvang van zijn biceps. Verwaarloosbaar dus.

Weer een geweldig boek van Luc Deflo! Angst gaat over de ondergang van een bankbediende. Zijn hele leven zet hij zich voor de volle 100% in voor zijn werk, maar als puntje bij paaltje komt, wordt hij op een zijspoor gezet en gaan anderen met de pluimen lopen. Walter Vandamme, de bediende, komt –door een aantal verkeerde keuzes en inschattingen- terecht in een situatie die niet alleen zijn carrière maar ook zijn privé-leven in mekaar doet stuiken.

Zoals in al zijn boeken heeft Luc Deflo ook nu weer prachtige karakterschetsen neergezet en gezorgd voor de nodige spanning en sfeerschepping. Doordat het hoofdpersonage een gewone man is die door allerlei toevalligheden zijn ongeluk zelf in de hand lijkt te werken, voel je je zo betrokken dat je eigenhandig zou willen ingrijpen. Luc Deflo heeft er weerom voor gezorgd dat je zijn boek in één adem uitleest!

www.iedereenleest.be

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag meneer Deflo

Ik vind het verbluffend hoe goed uw boeken keer op keer zijn!
Ik heb genoten van "angst", heb al uw boeken, van de eerste tot de laatste, en zal de volgende zeker ook kopen!
Alles van Deleu heb ik al gelezen en nu "angst" ook!
Ben gisteren begonnen aan de het eerste boek van cel 5, en ik verwacht er weer heel veel van!
Lezen is mijn passie, ik hou van vele boeken, maar geef mij een "deflo" en ik lees hem meteen uit!
Een dikke pluim, het is mijn droom om ooit ook een boek uit te geven, een heel ander genre wel, meer romanstijl. Ik kan heel goed gevoelens op papier zetten!
Ik heb veel bewondering voor u meneer Deflo, de manier waarop u schrijft is fantastisch!
Vele groeten

Jenna (mimis_emancipations@hotmail.com)

Kris van der Sande zei

Beste Luc,

Ik zit nog maar halverwege Angst en ik heb al moeite om het te laten liggen. Het is zo echt opgebouwd dat je spontaan meeleeft met de personages en je verbonden voelt ermee.

Ik kan al niet meer wachten tot de nieuwe Bosmans en Deleu uitkomt want deze zal nog maar een uurtje of 2 meegaan.

Groeten,

Kris
(vandersandekris@hotmail.com)

Anoniem zei

Hey Luc,

Morgen eindelijk 1 mei, dat wil zeggen dat het 'MAAR' twee weken meer wachten is tot je nieuwe boek uitkomt!
Weer een Bosmans en Deleu! Joepie!

Ondertussen heb ik mijn honger wat bedwongen met enkele andere vlaamse schrijvers; Patrick de Bruyn en Christian De Coninck.(ook niet slecht)
Ik ga de dagen echt aftellen eer het zover is!
Ik laat je wel weten wat ik er van vond! ;)
Veel groetjes, Patricia
ronyenpat@hotmail.com

Guy Doms zei

Edelachtbare,
Ik beken schuld, ik zal weldra Pitbull verslinden, pagina per pagina. Dit delict zal plaats vinden, ergens te velde in het binnenland van China, tijdens mijn volgende zakenreis. Deflo is en blijft mijn persoonlijke begeleider tijdens mijn reizen doorheen het land van "belofte".
Deflo: op naar het volgende kunstwerk, kerel! Van harte succes gewenst! Een trouwe fan.

Anoniem zei

Hallo
Dit was mijn 1e boek van u en direct erna ben ik naar de bieb gegaan om nog meer boeken van u te gaan lezen en daar ben ik druk mee bezig!
Groeten Sonja (NL)