vrijdag 8 mei 2009

recensie 'Lust'

Gijs Korevaar
De Vlaamse schrijver Luc Deflo schrijft series. Over de Mechelse recherche heeft hij al tien afleveringen geschreven en over ‘Cel 5’, een speciale afdeling die kindermishandeling onderzoekt, drie. Deflo heeft daarmee zijn vaste karakters van sjofele rechercheurs en valse criminelen.
Maar voor zijn veertiende boek tapt de auteur plotseling uit een heel ander vaatje. Zijn nieuwste boek, Lust, is een psychologische thriller buiten de door hemzelf gebaande paden. Nu eens geen detectiveverhaal, waar zo veel Vlaamse schrijvers in uitblinken, geen puzzle om op te lossen, maar een boek over overspel, lust en liefde.
Het boek draait om Iris Bruweel die haar saaie huwelijk ontvlucht met de charmante rokkenjager Dirk Janssens. Ook Dirk is getrouwd, maar die neemt de huwelijkse trouw niet zo nauw. Hij is altijd op zoek naar nieuwe vrouwen om mee het bed in te duiken. Tot Iris heeft hij telkens een nieuwe scharrel die zich zonder veel problemen aan de kant laten zetten als Dirk genoeg van hen heeft.
Zo begint Dirk ook aan zijn avontuur met Iris. Ze beleven hete uren vol naakte lust in motelletjes. Maar dan laat Iris zich zo maar aan de kant schuiven. Ze stalkt Dirk, laat alles en iedereen uit haar verleden vallen, want zonder Dirk wil zij niet verder leven.
Dat Deflo een mooie pen heeft en scherpe thrillers kan schrijven, heeft de Brusselaar al heel wat keren bewezen in zijn langlopende serie over rechercheur Deleu en zijn collega’s. Deflo bewijst het nu ten overvloede in zijn eerste boek buiten welke serie dan ook. Hij slaat bovendien een nieuwe weg in door over te stappen naar de psychologische thriller. Geen heftige moord of andere gruwelijke misdaad, maar de oplopende spanning tussen de vrouw en haar minnaar zorgt er voor dat de nieuwe Deflo moeilijk is weg te leggen. De naakte lust die Iris tot wanhopig handelen drijft, de onvoorspelbare afloop en de wendingen in het plot houden de lezer aan de stoel gekluisterd. Dat komt niet alleen door de spanning. De wereld van Deflo is niet inktzwart. De schrijfstijl is lichtvoetig en snel, de geschetste situaties zijn naast tragisch ook vol humor. Met ‘Lust’ heeft Deflo zichzelf overtroffen.

1 opmerking:

Anoniem zei

moet controleren:)